Pokud existuje takovyto raj, neni vše ztracene
Nevim, čim to je. Dvacet roku po převratu vypadaju mnohe naše hospody tajak za bolševika. V nabidce jeden druh čepovane desitky a jeden druh dvanactky. Obvykle to je europivo bez chuti a bez zapachu. V nabidce jidel je utopenec a nakladany hermoš, kupeny v Makru. Umakartovy utopenec, kery može ležet v laku třeba 10 let a nic se mu nestane, bo maso v něm neni a umakart se nekazi. Hermelin zrobeny ze syra syrovitoho typu s chuťu, kera nepřipomina vubec nic.
Kaj su tradyčni napady česke a moravske kuchyně? Kaj je tvořivost? Dopracovali zme to tak daleko, že kvuliva temu, abych viděl cosik vyjimečneho, musim zajet kajsik do rajchu, tajak zme museli zajet třeba do XXXL knajpy. Přitom taka cypovina. Prostě velke porce. Co je na tym komplikovaneho? A myslite, že u nas taka knajpa je? Neni.
To same s obchodama. Male kramky breči, že jim zakaznici utikaju do hytlermarketu. No ja? Ale proč bysem měl do nich lazit, když tam nenajdu nic zajimaveho? Maly šop u nas na vesnici nabizi stejny gambrihnus tajak všude jinde. Přitem v okruhu 20km su 4 male pivovary. Syry se vozi kajsik z francuzske vyroby v Sedlčanach, přitom za rohem su 3 vyrobci syru.
Tuž pak se nemožete divit, že když narazite na cosik jineho, pak je z teho člověk uplně hotovy, že aji fotky musi zrobit.
…tak, a fčil si typněte, kolik kramku v mojim okoli odebira klobasky od tohoto dodavatela? Uhadli ste. Nula. A tak si je nechavam posilat na dobirku.
A to se vyplati.
Nafocene v Pavlicach u Znojma.
Všechny příspěvky s Ladislav Větvička
Diskuze: