Zpět

Samo o sobě k vam nic nepřileze

Text 3.1.2012

Kura, tuž ja nevim. Tež abysem všecko čital za vas. No schvalně, kery z vas čital cosik od teho Učitela marodu Jana Amosa Komenskeho, Maďara z Moravy? Tuž ja se přiznam, v životě by mě nenapadlo si od něho cosik kupit. Ale fčil, jak sem se pořidil ten fajny maly přistroj, jak se do teho daju zadarmo nakopirovat ruzne knižky, tuž čitam jak zběsily. A mezi tyma knižkama zadara sem objevil knižku od Jana Amosa. Kura, stejně se divim, že to je zadara, že žadni vydřiduši z OSY, nebo z Intergramu, nebo z jinych organyzaci připominajicich zločinne spolčeni nechcu jakesik vypalne.

Abysem řekl pravdu, kdybysem byl byval teho Amosa kupil, tak bysem se valil do hlavy eště fčil, bo taku hromadu cyparen, to ste v životě neviděli.

Ale někdy přide myšlenka, kvuliva kere byla asi cela knižka napsana. Třeba tahle: „ Proč jen ti obyčejní lidé, kteří se jen bohu oddávají, nebožátka jsou a žádný z nich odměny za ctnost nevidí? Patrno jest, že kdo k sobě přivésti neumí, tomu samo o sobě nic nepřileze.“

Fajne, no ni? Jestli to pro keresik meně chapave je furt nepochopitelne, tuž ja to přeložim pro obyčejneho parubovskeho člověka ze Sudet: Možeš dostat za par šupu obrovsky majetek, barak, dobytek aji polnosti po Němcach. Ale když si prase a maš obě ruky leve, stejně ti to spadne na hlavu a dobytek pochcipa. Samo o sobě nic nepřileze.

Tuž dik, Amosu.

Ladik

Všechny příspěvky s Ladislav Větvička

Diskuze:

Napsat komentář