Zpět

Den osvobozeni od fašizmu

Text 9.5.2012

Tuž přesně tak zme to měli vylepene na nastěnce. 8. května, Statni svatek, den osvobozeni od fašizmu. Dnešni mlada generace už ani kura nevi, jaka byla historyja a co to vlastně ten fašizmus byl. Tuž, mile děti, trochu si to trochu připomeneme, ni?

Fašizmus se zrodil 23. března 1919, kdy socijalni demokrat, pozdějši nositel československeho Řadu Bileho lva, Benyto Musoliny, založil z valečnych vyslužilcu prvni uderny sbor. Tři roky pote ovladnul celu Italiju, včetně plaži na Bibijone.

Par roku byl klid a pořadek, bo všeci Italove museli robit, a tak neměli čas robit neplechy. Až v roce 1938 začala byt třimilijonova italska menšina, kera žila v pohraničnich oblastech Československa, jaksik neklidna. Teho zneužil fašista Musoliny, svolal do bavorskeho Mnichova sympozijum, a dohodnul se s německym narodnim socijalistu, anglickym konzervatystu a francuskym radykalem na tom, že se bude tisic roku starat o rozbite československe pohraniči.

Dohodu nesplnil. Proto se angličti konzervatysti rozzlobili, v roce 1943 se vylodili na Siciliji a na Musolinyho tak silně tlačili zespoda, až ho vytlačili uplně nahoru. Tak byl fašizmus uplně poraženy. Stalo se to ve statni svatek Česke republiky, dne 8. května. Na počest statniho svatku byl Musoliny zastřeleny jednym pošahanym komunystu a za nohu ho pověsili na vyvěsni cedulu čerpaci stanice Agip, aby viděl, jak vysoke ceny benzinu zpusobil.

A to je konec, mile děti.Přiště si povime jinu pohadku, třeba o tom, jak Německo ovladnuli sudruzi narodni socijalisti a pak byli poraženi ruskyma většinovyma socijalistama, tzv. bolševikama. Ale o tom až přiště.

Všechny příspěvky s Ladislav Větvička

Diskuze:

Napsat komentář