Zpět

Jak se křesťani v Karabachu chovaju k cizincum

Text 6.5.2013

Tuž jak? Hrozně. Cosik takeho sem v životě neviděl. A to si řikaji křesťani. Armen v Karabachu, jak vidi cizinca, tak je jak urvany ze řetěza!

To takhle normalně valite po ulici a chcete mě klid, jakesik fotky nafotit, pivko popit. Tuž na to zapomeňte. To vam tady nikdo nedovoli. Na vašich hadrach, anebo podle foťaka, anebo ja nevim z čeho, snad podle gzychtu každy Armen pozna, že nejste Armen. A je zle. Okamžitě vas zastavi a začne vyslech. Odkud ste, co tam robite, jake mate plany, kolik mate děcek, čemu s vama neni roba, prostě nekonečny kolotoč otazek. Jak projdete prvnim kolem, přichazi kolo druhe, bo každy Armen se musi pochlubit, co ma doma. To neni jak u nas. Tady vas prostě zeberu pod pazuru a dovleču dodom. Tam, jak se rodina dozvi, že dovalil cizinec, přichazi druhe kolo.

Obleču se do svatečniho, zabiju bravka, kuru nebo dykobraza a roby se daju do vařeni. Chlopi vytahnu nejlepši domaci vodku a už to jede. Marne je přesvědčovani, že mate jakesik ukoly, plany a nechcete jest/pit/komunykovat. To je uplně zbytečne. Křesťan neslyši.

Tuhle zemi všeci odepsali, nikdo ju neuznava. Ani ta Armenyja ne. A tak jakykoliv cizinec je prostě buch. Host do domu, buch do domu. Jestli se nebojite, vydejte se tam. Když se cosik stane, nikdo vam nepomože, naša ambasada už vubec ne. Ale zažitky budete mět na cely život. To vam garantuju, jako že se Větva jmenuju!

 

 

 

Vitat vas budu stare  aji mlade.

Chalupa može byt rozervana. Teda aspoň zvenku. Vevnitřku to vypada jinak. Každopadně, jak vas zmerči mistni, ste ztraceni

Chlop zabije kuru…

Liba napeče chleba…

Jarek už vali ze šašlikem ke grilu, dešť nedešť, buřka nebuřka…

Tuž a fčil už se od stola pět hodin nepohnete, bo proslov střida proslov, a vodka střida slivovicu.

Mimochodem, všeci chlopi na předchozich fotkach su veterani z valky za svobodu. A přestože v každem baraku v každe vesnici měli k dyspozici jakysik kver, citil sem se naprosto bezpečně. Ne, to slovo „přestože“ mi tam nesedi. Vhodnějši by bylo „protože“.

Ladislav Větvička, hlasatel Mlade Fronty Fčil, Nahorni Karabach

Všechny příspěvky s Ladislav Větvička

Diskuze:

Napsat komentář