Zpět

Nemožeme hazat všecky nepřizpusobive do jednoho pytla

Text 7.1.2014

Cely svět je plny nepřizpusobivych lidi. Bylo by hezke, kdyby všeci byli ateisti tajak my, měli podobne nazory, myli se nohy raz za tyden, zuby raz denně a ruky pokažde, když se vrati z hajzlu. A když už by nebyli ateisti jako my, mohli by se nam aspoň přibližit. Třeba křesťani by neuznavali přikazani „nepokradeš“, muslimi by se mohli ladovat prasečim kolenem a zapijat to pivem a Krišnovci by klidně po ulicach misto Hare Krišna mohli zpivat moravsku lidovu „Kúpím ti dřeváky …“.

Ale tak to prostě na světě nechodi. Lidi su ruzni. Zvykněte si na to. Nenuťte Araba, aby jedl levou rukou. Nečekejte od Inda, že bude mět krasny barak a zeleninovu zahradku s kytičkama. Netahejte s sebu do Dubaje flašku domaci slivovice, nechtějte po černochovi, aby chodil do kostela a miloval třiskani na zvony a neučte Krišňaky zpivat „dřevaky“. Však oni vam tež nelezou do vaši země a nechtěji po vas, abyste se přizpusobovali vy jim. A když už přilezou, tak se radi nauči česky, bo se jim tady libi, chtěju tady žit, maju radi naš styl života a proto ho přijimaju za svuj, Moc dobře vědi, že kdyby se nepřizpusobili, nechtěli se učit česky, nechtěli by pracovat a chtěli by pobirat podpory z peněz, kere zme my v potu tvaře zarobili, rychle byzme je poslali zpatky do toho jejich pekla.

Svět je prostě krasny tajak je. Jak by to asi dopadlo, kdybyste chtěli humanytarně vybombardovat Indyju, bo jejich obyvatele maju radi kriket – divnu rasistycku hru s klackama? Přitom cely krasny zeleny svět miluje fotbal…

Cely normalni svět ma černe vlasy. Enem na některych mistach su lidi zrzavi. Ale nemožete je přebarvovat enem kvuli temu, aby se přizpusobili. Nechte Irum, Welšanum, Skotum a Rusum z pod Uralu jejich rezave hlavy a starejte se radši o svoje.              

Buďme radi, že Evropa je taka ruznoroda a nesnažme se ju domixovat. Evropa neni žaden tavici kotel narodu a ras. Jak by to tež vypadalo, kdyby nejrozšiřenějšim jmenem Angličanu nebyl John, ale třeba Mehmet, anebo nejčastějši přijmení centralni Vidně by nebyl Schweinkopf, ale třeba Matlatürk?

Zeberte si, jaka nadherna jednota v nazvech funguje u piva. Anglosasky a romansky svět  mu řika bír nebo él. Arijci ze slovanskych narodu mu říkají pivo. A fčil si vemte, že jedna nebo druha skupina by přepadla a humanytarně vybombardovala tu černu skvrnu na mapě, kera tento skvostny napoj nazyva odpornym nazvem – šér. Když se podivate na mapu, obě jazykove skupiny by na to měly plne pravo, bo ti divněmluvici Maďaři odděluju obě dvě skupiny na dvě časti. Zapomeňte na to! Nejste žadni havlisti a neni tady březen 1999. Buďme radi za Maďary, bo kdybyzme je neměli, tak byzme si je museli vymyslet!

Podivejte se, jaku mapu vytvořili Reporteři bez hranic. Černe a rude země su ty, kaj je velice važna situace s dodržovanim svobody slova a s bezpečnosti novinařu a ruznych pisalku. Ale podivejte se na to z druhe strany! Neni to tak spravne? Nesu pravě v takych zemich reporteři zodpovědnějši a mnohem lepe si neověřuju to, co napišu? Ja myslim, že kdybych třeba ja chtěl psat blogy v Sudanu, tuž by mě k temu ani nepustili a klavesnicu by mi otřiskali o hlavu

Rozděleni zemi podle delky penysu v klidovem stavu. Čim červenějši země, tym větši duvod je tam zajet na dovolenku, co, chlopi? (…vidiš, Helmut? Ja sem ti řikal, že ti Američani musi mět male pera, jinak by furt nechřestili jinyma zbraněma…)        

Rozděleni zemi podle nejvic piteho alkoholu. (…kura, zas ti Maďaři. Nejdřiv pivo pojmenuju tak blbě – šér – a pak se přiznaju, že stejně maju nejradši víno…mam taky pocit, že každy Maďar može za to, že je Maďar)

Ladislav Větvička, maďarsky dopisovatel Mlade Fronty Ma Reggel, Debrecen

Všechny příspěvky s Ladislav Větvička

Diskuze:

Napsat komentář