Zpět

Uzeni se zakazuje od 1. 9. 2014

Text 23.4.2014

Svolal sem zasedani Mordoru. Přijeli všeci. Chlopi z Bilderberga, Trautenberg, aji pajdulaci z Evroparlamenta. Je to fajny pocit, jak rozkažete a oni se sjedu, posluchaju jak cyp, žeru chlebičky, večer se navali a rano zas jedu dodom.

Ja, mi když zachutna moc, tak nevim, kdy přestat. Schuzu zahajil Špejbl Rampuch a předal mi slovo, bo do železa se ma třiskat, dokud je teple. „Sudružky a sudruzi, je mym konečnym rozhodnutim zakazat pracujicimu lidu chleba a hry. Jsem rozhodnuty zakazat uzene maso. Od prvniho zaři budu lidi do sebe cpat enem ty chemicke sajrajty z mojich tovaren, kere vypadaju jak uzene a voni tajak uzene, ale neni to uzene, bo su natirane chemikalijama.“

Někteři pajdulaci se zamysleli a namitli, že take zakazy by lid nemusel přijmut za svoje, a mohl by se snad zbuřit a defenestrovat pajdulaky z plastovych Eurooken Europarlamenta.

„Žadne zakazy nebudu. Namluvime jim, že to robime pro jejich dobro, bo nebudu muset žrat ty krucinogeni latky. Jak se cosik robi pro zdravi, pak to musime prosazovat přes mrtvoly, hlava nehlava. Když se kaci les, litaju břizky. Snižime obsah čehosik, čemu nikdo nerozumi, a tym ochranime zdravi lidu. Kdo by tež chtěl do sebe cpat benzopyren, že?Navic se tym zbavime malych vyrobcu uzenin, bo jim přikažeme taka kontrolni opatřeni, že to zabali sami. Kdo by chtěl udit doma, bude obviněny za nedovolenu vyrobu a dystribuci omamnych latek a jedu.“ Dohodnute, schvalene jednomyslně.

Průmyslová výroba: Způsob průmyslového uzení má na rozdíl od domácích udíren za účel výrobky pouze vybarvit, ochutit a aromatizovat. Na bůček se stejně jako na uzené maso aplikuje tzv. tekutý udírenský kouř, doba skutečného uzení je pak příliš krátká. Výhoda tohoto uzení spočívá v tom, že takto upravené maso neobsahuje karcinogeny, které při běžném uzení v kouři vznikají. Nevýhodou je odlišná chuť, než u domácího uzeného.

Náhražky: Po zrušení závazných norem na výrobu potravin počátkem 90. let 20. století začali mnozí výrobci za účelem zlevnění výrobku či většího zisku do uzeného boku injekčně vpravovatvodu s polyfosfáty, škroby, rostlinnou bílkovinu, zvyrazňovači chuti a dalšími éčky.                                                                                                                           

Všechny příspěvky s Ladislav Větvička

Diskuze:

Napsat komentář