Zpět

Čech jako představitel planety opic?

Text 24.11.2014

Lidi, to je hrozne. My všeci sedime, čumime na sebe a čekame na to, až se kerysik zvedne a řekne: Kral je nahy! Ale čemu to všecko furt musim robit ja, hlupy cyp z Ostravy?   

Přiznavam, že vidim na našem devatem prezidentovi tisice chyb. Od nečitelnych eseju přes kecy v devadesatem až po humanytarni bombardovani přatel. Ale to se neda nic robit. Kdo nic nerobi, ten nic nezkazi. Havel robil, byl aktyvni, a tak se mi plno věci nelibi.

Na druhu stranu, když sem v cizině, tak mam radost, že ho amerycka propaganda vyzvedla tak vysoko, že diky němu zme ve světě znami. Když řeknu v Burkině Faso, že su z Československa, tak polovina lidi si vzpomene na to, že našim prezidentem byl Broz Tyto, a ta druha pulka si vzpomene na Havla. Možna vam to nedochaza, ale v dnešnim marketyngově ořezanem světě to je věc k nezaplaceni!

Zeberte si okolni narody, kdo z nich to ma? Schvalně. Když se řekne Česko – lidem v cizině obvykle naskoči jmeno Havel. Když se řekne Německo…Hytler. Když se řekne Polsko… Jan Pawel. Když se řekne Rakusko, nebo Slovensko…tak se cizincum vybavi…nic. Nic. Prostě nemastne neslane nic.

A my mame Havla. A to je dobře. A pak přide jakysik blasen a řekne – my chceme jeho hlavu v našem parlamentu. Možna to bylo jinak, ale každopadně to je cosik, z čeho mam ja, synek z Ostravy radost jak cyp. Tuž schvalně! Řekněte. Znate jakehosik jineho světoveho synka, kereho byste chtěli mět v parlamentu? V našem parlamentu? Ja teda ni. A tuž teda taka inycyjatyva, když cizi mocnost chce mět hlavu našeho synka v jejich parlamentu, to je teda gol.

No. A pak přide ta třešňa na dortu. Uvidite tu hlavu. Čumite na ňu jak na telenovelu a řikate si – co tady kura nehraje? Je to on anebo ni? Neni to Rumcajs? Ne, to ne. Čemu by byl Rumcajs vystaveny v ameryckem parlamentu? A neni to teda jakasik parodyja? Zrobili si z nas srandu? Jakože tu žijeme v pralese nebo co?

A pak se vam vybavi sceny z Planety opic, a ste doma. To přece neni naš prezident, to je jakysik opičak. A ostatni vam řikaju – nee, to neni opičak, to je umělecky zaměr. To robil naš najlepši čechoamerycky sochař, to je uměni! A ja řikam – jake uměni?  To je opica. Copak naš prezident měl take odstavajici uši? Copak měl plešku vyčesanu až na zada? Copak chodil neoholeny a měl předkus?

Ni. Sem zklamany. Jak ja to kura raz vysvětlim děckam, že zme do ameryckeho parlamenta dodali cosik tak umělecky hodnotneho? Zlata Entropa.

Ladislav Větvička, kunsthysterik a odbornik na sochy z Mlade Fronty iFčil

Všechny příspěvky s Ladislav Větvička

Diskuze:

Napsat komentář