Zpět

Slávek Popelka, Husákův a Fialův politický vězeň

Text 30.9.20246 min Přehrát

Pronásledování lidí za politické názory je projevem slabosti mocných. Kdo si neumí podporu veřejnosti získat po dobrém, zkouší to po zlém. Režimy se mění, ale nutkání moci kriminalizovat oponenty nikoli. Co se rovněž nemění, je nevelké, ale konstantní promile politických rebelů, které demokracie, ať už lidová anebo liberální, potřebuje, jak se říká, jako prase drbání. A ještě něco se nemění, kam náš pohled do historie dosáhne: Je to zbabělé mlčení těch, kteří jsou politickými procesy zastrašeni, a škodolibá radost kolaborantů s režimem, kteří si v politických procesech libují.

Po dvou měsících na útěku před Fialovou spravedlností někdo nabonzoval Slávka Popelku. Policie ho zadržela a dopravila do basy, kam byl na dva měsíce odsouzen za to, že porušil soudní zákaz vstoupit na území Prahy. Pražanům byl Jaroslav Popelka nebezpečný tím, že podněcoval k odstranění ukrajinské vlajky z Národního muzea, za což mu byl vyměřen čtyřměsíční podmíněný trest.

Slávek Popelka je osmašedesátiletý vystudovaný teolog a novinář, který se nebojí veřejně protestovat, když je přesvědčen, že to doba žádá a politici zasluhují. Činil tak za Husáka, kdy byl za kritiku režimu šestkrát uvězněn, a činí tak i za Fialy, kdy je ve vězení poprvé, ale s ohledem na represivní charakter liberální demokracie určitě ne naposledy. Nesdílí totiž myšlenku, že jedinou přípustnou formou demokracie je ta parlamentní, zastupitelská. Svůj náhled, jak se bránit, když se zastupitelskou demokracií zaštiťuje politická mafie, vysvětlil Slávek Popelka takto:

„Shromažďujme se vždy v neděli na centrálních náměstích našich měst. Až nás bude dostatečný počet, zvolme si nového prezidenta a svěřme mu silné pravomoci včetně té jmenovat ministry a řídit vládu. Toto není v rozporu s tradicemi evropské demokracie. V jedné z jejích kolébek, ve starověkém Římě v dobách republiky, bývalo pravidlem, když hrozilo nebezpečí, svěřit veškerou moc do rukou jednoho člověka. Staří Římané dobře věděli, že než by se v senátu demokraticky dohodli na způsobu obrany, barbaři by už dávno plenili město. Obrazně se dá říci, že naši zemi plení barbaři již dlouho…“ Konstatuje Slávek Popelka.

Demokraté rádi citují prvního československého prezidenta Masaryka, že demokracie je diskuse. To jim ale nebrání stanovit četné výjimky, o čem se nediskutuje. Diskuse o ukrajinských praporech je pak rovnou trestná. Slávek Popelka ovšem není sám, komu se debata na toto téma jeví potřebná. Ukrajina není pouze obětí agrese, ale je rovněž agresorem vůči vlastním občanům, kteří se nesmířili s politickým převratem v roce 2014. Diskuse o vyvěšování ukrajinských praporů by měla zohlednit, že na Ukrajině jsou porušována politická a lidská práva, i práva národnostních menšin. Také je to stát proslulý korupcí. A konečně ukrajinský režim se hlásí k nacistickému dědictví a za národní hrdiny považuje pachatele zločinů proti lidskosti.

Za vrchol nevkusu a pohrdání historií lze pak ukrajinskou vlajku na Národním muzeu považovat i proto, že to byli v srpnu 1968 i ruští Ukrajinci, respektive ukrajinští Rusové, kdo rozstříleli fasádu této budovy. Zde hledejme vysvětlení, proč na protivládní demonstraci lidé skandovali: „Sundejte ten hadr!“ Nicméně bez ohledu na výsledek hypotetického sporu o ukrajinský prapor vévodící Václavskému náměstí je odsouzení Jaroslava Popelky varovným znamením zpolitizování justice.

Politické procesy jsou dvousečným mečem. V roce 2012 byl za vlády Petra Nečase uvězněn řidič autobusu Roman Smetana, který na volební plakáty maloval politikům tykadla. Ke sto dnům vězení ho odsoudila Markéta Langerová, manželka exministra ODS Ivana Langera. Byl to začátek volného pádu občanských demokratů, které politický vězeň Smetana dokonale zesměšnil. Petr Fiala nyní riskuje, že si hodně lidí řekne: Tohle by se za Babiše stát nemohlo. Slávek Popelka, stejně jako Roman Smetana nikomu neublížil a na rozdíl od něj ani nic nepoškodil. Pouze nemlčel. Je ideálním kandidátem na cenu za občanskou statečnost.

Všechny příspěvky s Ivan Hoffman

Diskuze:

  1. Diktátorům Římané předávali moc v době přímého ohrožení. To je situace Ukrajiny, ne naše. A Řím na to dojel, když si diktátoři vynutili změnu časově omezené funkce na doživotní a pak dědičnou. Pan Popelka a pan Hoffman se slovu diktátor z očividných důvodů vyhnuli a zaměnili jej označením „jednoho člověka“:D Volit prezidenta země mezi demonstranty na náměstí? To se podobá ukrajinskému receptu. ODS je stále nejlepší volbou z těch mnoha špatných stran, které soupeří o moc. Na pana Popelku, pokud se pamatuji podal trestní oznámení předseda strany PRO, pan Rajchl, který tvrdil že zneužil jeho demonstraci. Ještě bych připomenul, že pan Stříž, který stojí za tou vlnou trestních stíhání byl dosazen Babišovým ANO.

  2. Pan Hoffman je chudák. „Bojoval“ proti socializmu, socializmus padol, nastala kurváreň, ktorú všetci nazývajú KAPITALIZMUS. Neviem prečo – keď je to parodia na kapitalizmus.
    Pan Hoffman je chudák. Píše, …. ale nie je jasné, ČO CHCE.
    Iste chce demokraciu. Teda systém, keď si väčšina hlupákov zvolí kurváreň, na ktorú potom títo voliči nadávajú.

    1. Pan Hoffman možná jen nechce, aby se tu opět zavíralo za politický názor. Možná i to, aby to tu, narozdíl od hlupáků, zachránili chytráci… Těch je v Čechách, na Moravě i na Slovensku neurekom…

    2. Jste si jistý, že pan Hoffman bojoval proti socialismu? Kapitalismus ani socialismus neznamenají potlačování svobody, ani politické procesy a kriminalizaci kritiků.

  3. Ano, Roman Smetana byl obětí, ovšem ne tehdejšího režimu, ale těch, kteří zneužili jeho naivitu a k ignorování rozsudku ho vyprovokovali. Do vězení nešel za počmárání předvolebních plakátů. Do vězení šel za to, že se vyhýbal 100 hodinám veřejně prospěšných prací, což byl trest, který za pomičení plakátů ve skutečnosti dostal.
    S trestem 100 hodin veřejně prospěšných prací sice nesouhlasil, ale neodvolal se proti rozsudku a tím se rozsudek stal pravomocným. To vše díky radám ‚kamarádů‘, kteří se jistě jenom náhodou shodují s ‚kamarády‘ Babiše juniora.

  4. Máme 35 let budování “demokracie”. Za tu dobu se z nezadlužené země která měla peníze na zdravotnictví, školství i důchody stala zemí, kde každý občan včetně kojenců dluží cca 300.000,- Kč státního dluhu. Je dost peněz na válečnou podporu fašistů a banderovců, ale současná vláda nemá zájem o mír, jen v rozporu z ústavou žene naši zemi do války. A když se ozve občan, kterému se to nelíbí a který chce, aby se dodržoval zákon o vyvěšování vlajek cizích států, je za dodržování zákonů trestán. Za komunistů chyběla možnost cestovat a podnikat. Člověk si jen musel dávat pozor, co kde řekl. V současnosti můžeme cestovat a podnikat, musíme si velmi dobře dávat pozor, co kde řekneme, komunistický agent s manželkou politručkou sedí na Hradě, země je rozkradená a “vláda” slouží jejich loutkovodičům z Aspen Institute. Jak je vidět, pokrok nezastavíš.

Napsat komentář