Zpět

Emisní povolenky jsou zločin a Srbsko uvažuje vyměnit EU za BRICS

Text 15.10.2024
15. říjen v dějinách:
  • V roce 70 před Kristem se narodil Maro Publius Vergilius, římský básník: „Politici dělají všechno, protože si myslí, že mohou.“

  • V roce 1969 byl Alexander Dubček sesazen z vedení Federálního shromáždění. Na místo předsedy byl zvolen Dalibor Hanes.

Společnost pro obranu svobody projevu:  „Nástroje jako jsou emisní povolenky dle mínění Vondry nelze označit jinak než jako „zločin“. Dle něho jsou pouze prostředkem, skrze nějž se obohacují například americké penzijní fondy… 80 % našeho exportu je orientováno na Západ. „Je to samozřejmě o nějakém komplexním rámci, takže bychom se jako první měli modlit, aby vyhrál Donald Trump… Když vyhraje, tak od toho Američané odejdou a v tu chvíli to bude mít Evropa strašně těžký,“ vysvětlil Vondra, co by mohlo zažehnout změny.

Lukáš Valeš na Radiu Universum: Řada velkých byznysmanů, multimiliardářů, fušuje do politiky, ale nefušuje přímo. Viděli jsme to u volby Petra Pavla, to byl byznysový projekt, kde se několik lidí z byznysu, plus několik lobbistů dalo dohromady peníze, vybrali si kandidáta, který by byl dostatečně zajímavý, ale zároveň dostatečně – nechci pana prezidenta nějak kritizovat – ale řekněme flexibilní, a přišli s produktem na trh. To je naprosto marketingová operace. A tady Andrej Babiš udělal obrovskou chybu, možná kvůli své ješitnosti, že do toho šel, protože když by si uvědomil, co proti němu stojí, tak by měl umístit někoho podstatně méně konfliktního, protože u Babiše je problém ještě to, že je velmi emotivní, a samozřejmě kontroverzní. Prostě buď ho lidi mají rádi, nebo nenávidí, často bez ohledu na to, co skutečně dělá, nebo nedělá. A takhle marketing spolu s pravdou a láskou, protlačily tohoto prezidenta.

Petr Hampl: Před týdnem dávaly výzkumy veřejného mínění Donaldu Trumpovi nepatrně lepší vyhlídky než Harrisové (276: 262), včera večer už vedl 302:236. Tedy poměrně razantní posun názorů voličů. Ty stejné výzkumy také uvádějí, že za celé USA dostane více hlasů Harrisová (podle toho se ovšem nevybírá prezident) a že v rozhodujících státech to je hodně těsné. Navíc sázkaři věří Harrisové víc než Trumpovi. Nicméně i tak stačí výsledky výzkumů k tomu, aby v táboře Demokratů propukla panika a řada stranických manažerů už začíná mluvit o tom, že je čas soustředit se na reformu strany po volbách a na vymýšlení strategie pro rok 2028. Letos je to ztracené.

Richard Perman: Bělehrad zvažuje vstup do BRICS jako skutečnou alternativu ke vstupu do EU, řekl srbský vicepremiér Alexander Vulin v rozhovoru pro německý list Berliner Zeitung. „Srbsko bude určitě zastoupeno na summitu BRICS v Kazani. Bylo by nezodpovědné neprozkoumat všechny možnosti, včetně členství v BRICS,“ řekl.

Jakub Moravčík: Josef Skála (*1952) je známý konzervativní komunista a bývalý místopředseda KSČM. V roce 2020 se účastnil debaty s dalšími dvěmi diskutujícími na internetovém Svobodném rádiu, debaty, která se týkala mj. tématu masakru v Katyni. Všichni tři muži byli v soudním procesu ve finále odsouzeni na 8 měsíců s podmínkou na 1.5 roku. Za co? Za popírání, schvalování atp. genocidy. Což je úplný nesmysl, protože v pořadu nebylo popíráno, že by k masakru došlo, ale bylo zpochybňováno, že za ním stála sovětská NKVD, což je diametrální rozdíl. Skála rozsudek považuje za politický, s čímž plně souhlasím.

Marián Magát (*1985) je na Slovensku známý radikální aktivista, nacionalista a anti-bolševik, který dlouhodobě projevuje sympatie k Adolfu Hitlerovi a německé Třetí říši, jejíž dějiny (včetně otázky tzv. Holocaustu) hodnotí v mnoha ohledech zásadně jinak, než „dějepisný mainstream“; stejně tak hodnotí pozitivně období prvního Slovenského štátu. V roce 2020 vydal knihu s provokativním názvem Židokracia, v níž shrnul své postoje, argumenty a přesvědčení nejen k těmto tématům. Začátkem roku 2022 přijel do Čadci (v té době totiž již léta žil ve Švýcarsku), kde byl záhy zatčen, přičemž počítal resp. dokonce dopředu věděl, že k tomuto zatčení dojde. Od té doby, tedy již 2 a tři čtvrtě roku, sedí (odpovězte si sami, zda v souladu s právem) v koluzní vazbě v kobce o několika málo metrech čtverečních, prý aby neovlivňoval svědky (které a čeho?). Okresním soudem byl odsouzen na 6 let natvrdo, nejvyšší soud tento rozsudek po odvolání sice roznesl na kopytech, Magát však přesto dál sedí ve vězení a soud s ním pokračuje.

Skála a Magát jsou tedy lidé z naprosto protikladného a opačného politického a názorového spektra, ovšem oba byli odsouzeni (v Magátově případě stále nepravomocně) za „přečin(y)“ analogického charakteru. Za „zločiny“ zahrnuté pod pojmy jako podpora, propagace, popírání, schvalování atp., v případě Magáta navíc (a především) za zločiny tzv. „extrémismu“.

Všechny příspěvky s Ladislav Větvička

Diskuze:

  1. Ano, Marian Magát… Děkuji za tuto připomínku a čtenářům doporučuji poslední Radix Pavla Kamase. Není v něm třeba se vším souhlasit, ale je třeba k sobě I TOHLE pustit.

  2. Větičky jsou skvělé, i když myslím strašně pracné všechny zdroje přelouskat …

    Tak ať Vám vydrží enthusiasmus a zbude čas na cestování i na další knížky
    Díky

Napsat komentář