Cosik pro milovniky vina
My Ostravaci rozumime všemu, takže neni divu, že co se tyka vina, tak patřime k jednym z největšich znalcu na světě.
Často jezdivame na jižni Moravu, bo tady u nas v jižnim Polsku se vinu přiliš nedaři, je kysele a tak do něho musime davat řepny cuker, aby se dalo pit. Na jižni Moravě to je o cosik lepši, přece enem je to tam bliž slunku jak u nas. Mnoho lidi navštěvuje jižni Moravu aji z Čech, ale ti su zblbnuti propagandu a vyžaduju vino tzv. suche. Vysledkem je, že tito zmateni piči vina vypiju všecky kysele odrudy a pro nas, znalce z Ostravy, zustanu ty slaďučke odrudy – mistnima nazyvane „tlamolepy“, aby odradili Pražaky a jinu zvěř.
Ale o tym sem mluvit nechtěl.
Fčil je idealni sezona pro sběr a ochutnavky neenem tu u nas, ale aji v nedalek Kachetyji. Pro ty, kerym to nic neřika, to je nejvychodnějši regijon Gruzie. Možna by se zdalo, že to je daleko, ale stači třihodinovy let do Tbilisi a po dvuch hodinach cesty maršrutku ste tam.
A jestli mate radi sladka vina tajak my, opravdovi znalci, pak budete v raju! Bo v Kachetyji se vino neenem robi přes 8000 roku a pěstuje se tam přes dvě stě odrud. Duležite je, že v Alazani Valley, tedy udoli řeky Alazani, schovanem pod hlavnim kavkazskym vrcholem, se drži slunko tak dluho, že dokaže vykuzlit hrozny slaďučke jak to z te nutryje, jak řikal dědek Košťal.
Tuž jestli mate par dnu volna, zeberte se a valte, dokud do Gruzie nedovali Majdan. Všude fajně, tak co doma?
Ladik Větvička, hlasatel Radia Universum, Telavi, Kachetyja
Tož Laďo, javbych letěl, ale kde na to dostanu diety? 🙂 🙂