Zpět

Grilovana kočka a mokre vino

Text 27.11.2012

Egzystuje město Melnik. Robi se tam fajne vino. Nepleťte si to s tym městem kusek od Praglu, kaj žiju Češi. Tam se tež robi vino. Ale vino se tam robi enem proto, že Češi zavidi Moravakum Palavu a mysli si, že tež možu robit vino. A tak robi vino, kere je kysele a neda se pit. A tak Češi vymysleli, že všecky přesvědči, že to vino neni kysele, ale že je suche. Taku hovadinu svět neviděl. Vino nemože byt suche. Prubněte si ho vylit na gatě. Vino z Mělnika neni suche, ale prostě kysele. Češi se za to stydi, ale furt budu svoje bludy vnucovat světu.

Naštěsti na světě neni enem česky Mělnik. Na světě je Melnik, kaj se nestydi za to, že robi vino, bo to vino je fajne, sladke, prostě take, jake vino ma byt. Tady si nikdo nehraje na pseudoznalce, keři žužlaju kysele vino a tvrdi, že jim to chutna, bo tam su jemne kyselinky.  Kura, vinu rozumim, ni? Bo sem z Ostravy přece…

Tu v tym Melniku su skaly a v tych su vyvrtane ďury jak od červu.

A v tych červich ďurach su sklepy. A ve sklepach su sudy. A v sudach je vino. Sladke, ne suche. Suche piju enem burani.

Robit vino neni jednoduche, bo vino napadaju ruzni škudci. Třeba kočky. Proto se kočky odchytavaju, melu na masokostni moučku a robi se z nich fajne specijality. Tato se jmenuje Kebabčeta. Pravděpodobně to byl nazev te kočky.

No tak, řekněme Zagorka. Je to mila holka, všechno. Ale ona už tři roky po sobě bere šest set tisíc každý rok. A další! Milion! Dva miliony berou! A navíc má pivovar…

Tarator. Pry polivka. Nesmite věřit všemu, co vam polityci nakukaju. Obyčejne nastruhane ogurky s kořenim, zalete jogurtem se smetanu. Studene jak zavaleny haviř. Tuž co chcete, ani ten Balkan neni kulinařsky idealni.

Tuž na světě je fajně, když člověk nemusi myslet na ty sviňarny, kere se kolem nas robi, co? Tuž si odevřete flašku sucheho z Žernosek a myslete si, že ste kajsik, kde je fajně…

Ladislav Větvička, hlasatel Mlade Fronty Fčil, Melnik.

Všechny příspěvky s Ladislav Větvička

Diskuze:

Napsat komentář