Zpět

Jak sem robil vanočni „Vlašsky salat“

Text 23.12.2009

Divite se, co? Ku kaprovi se obvykle robi salat kobzolovy. Ale my, synci z Ostravy, nejsme žadne socky! My si možeme dopřat luxus. Tuž přiznejte se schvalně – kery z vas na to ma?

Recept je jednoduchy, znam ho už od svoji babky. Zeberete 9 ingredyjenci (salam, kobzole, majonezu, mrkvu, sul, cibulu, ogurky, celer a hrašek), jaksik to povařite, pomišate dokupy a nechate přez noc odležet, aby to chytlo tu spravnu chuť. Myslim, že to odporuje pravidlum EU a kdyby přišel Gyntr Frhojgen na navštěvu, tak by mu vyschnula aji ta jeho uslintana brada, kdyby viděl, co mam v ledničce, ale to je zas jiny přiběh.

Tuž co včil? Salat zraje na sedmem schodku, ale kdo to ma vydržet do druheho dňa? Tuž napadlo mě, že skočim k susedovi do kramu a kupim si jakysik hotovy vlašak, kery už je fajně uležely.

Kupil sem. A to byla chyba.

Dovalil sem do dom, nacpal do sebe pravy Vlašsky salat od českeho vyrobca a dorazil sem se čerstvym rohlikem za čtyrycet haliřu (pět set kusu sem kupil před dvěma rokama v Kaufičku a od te doby mam plny mražak, tuž nekupte to, když to bylo take levne, aji specijalni mražak sem si na to kupil). Když sem zasunul posledni kus rohlika do tlamy, padnul muj pronikavy zrak na etyketu teho salata a zhrozil sem se.

Cela etyketa byla pokryta složenim teho salata. Ja debil sem namišal svuj vlastni salat z deviti ingredyjenci. Z kolika ingredyjenci robi salat odbornik, co myslite? Třicet položek sem napočital!!! Ja blbec. Ja ubožak. Ja žebrak nemam ani na to, abysem namišal spravny vlašak! Co včil? Kaj včil seženu všecky ty duležite chybějici komponenty? Věřte mi, neni to žadna sranda! Počitejte se mnu: zahušťovadlo guma guar, zahušťovadlo xanthan, latka zvyrazňujici chuť gluťoš sodny, konzervant benzoan a sorbat draselny, olej, pitna voda, pasterovany žlutek, cukr, jedla sul, ocet kvasny lihovy, vepřovy tuk a koža, drubeži maso strojově oddělene, vepřove maso, hovězi maso, škroby, soja, stabilizator di-fosforečnan a tri-fosforečnan, konzervant dusitan sodny, dextroza, maltodextrin, kořeni, sterilovane ogurky, celer, mrkva a hrašek a na zavěr dokonce aji ty vařene kobzole.

Zachvatila mě panyka. Kaj včil před vanocama zeženu pytlik xanthanu a kybl dextrozy? A dost! Než špatny produkt, tuž to radši nic. Vběhnul sem do sklepka a celu misu salatu sem vykypal bravkum. Přece neotravim děcka čimsik obyčejnym, čimsik, co neobsahuje všecko, co obsahovat ma! Ja přece nejsem žadna socka, ja si možu dovolit kvalitni produkty.

Takže – na letošni Vanoce bude enem kapr bez salata, ale hned po novem roku se pustim do zhaňani všeckych tych duležitych nepostradatelnych ingredyjenci. Bo my na to mame!

Tuž jak budete mět chuť, tady mate dalši ostravske cypoviny z moji klavesnice, ať mate co čitat, a tady mate nejnovější hit Jamese Větfielda.

A fajne Vanoce 🙂

Všechny příspěvky s Ladislav Větvička

Diskuze:

Napsat komentář