Zpět

Robi pivo z jabkovych šlupek

Text 2.1.2014

Kaj su ty časy, kdy pivovary dodržovaly stary dobry zakon o čistotě piva. Plati od roku 1516 v Bavorsku, řika se v něm, že kromě ječmeňa, chmela a vody se k vařeni piva nebudu davat žadne jine přisady. Tento zakon přirozeně plati aji v českych zemich, bo koneckoncu chudičke Bavorsko si vždycky přalo patřit pod země koruny česke, enem historicke detaily zpusobily, že Svobodny stat Bavorsko se jaksik styděl přifařit ke Koruně česke. 

Dneska se pivo vaři z kdejakych sraček, misto ječneho sladu se vali kukuřica, ryža, cukr a kdovico ještě. Už zme si zvykli na specialy, do kerych se přidavaji šťavy z jablek, třešni, višni, konopi. Ale furt bylo zvykem, že ležak je ležak a když se do něho navali jakysik jiny sajrajt, napiše se to na etyketu, aby se konzumentovi nezrobilo blujno.

Ty časy su fuč. Americky pivovar Staropramen, pobočka Ostrava, začal lakat ostravske pivaře na pravy, nefalšovany „NEFILTR“. Dokonce měl tu drzost, že na tytulni stranu lahvača napsal „Tradyčni zpusob vařeni“. „Nefiltrovany, přimy jako my“.

Tuž, kupil sem, bohužel jako typicky moravsky šlonzak nečtu na smluvach ty dodatky malyma pismenama, a nečtu ani ty male pismenka ze zadni strany lahvaču. Zrak mam sice dobry, ale ja prostě ty všivacke pismenka fakt nepřečtu.

Bylo mi hned divne, jak je možne, že to „pivo“ ma taku odpornu chuť. Když sem si zebral lupu, zjistil sem, že ty američti nekulturni mamlasi nejen že do piva přidavaju kromě ječmeňa aji pšenicu. Oni tam ti pajtaši zpatlani navalili aji extrakt z jablečnych šlupek.

Tuž nevim, jestli se temu da řict podvod, anebo klamani spotřebitela. Však ti ameryčti imperyjalisti si už stejně pozohybaju zakon ve svuj prospěch. Každopadně to pivo skončilo v žumpě.

Že se nestydite, pražskoameryčti šejdiři.

Ladislav Větvička, hlasatel Mlade Fronty Fčil, Liga za fajne pivo

Jedna etyketa patři ležaku. Druha pseudopivu podivne chuti. Poznejte na prvni pohled, kera je kera. Detaily o složeni „tisickrat“ zvětšene niže.

Všechny příspěvky s Ladislav Větvička

Diskuze:

Napsat komentář